Lepidopterologiskt Initiativ 2023
Entomologiska Föreningen i Stockholm genomför en storsatsning för de fjärilsintresserade. Den kommande våren och sommaren kommer helt enkelt att fyllas med föredrag, innekvällar, exkursioner, nattlys och mycket fjärilar! Häng på!
Traditionellt tisdagsföredrag på Entomologiska föreningen (på NRM)
28 feb 19.00 Fjärilsåret 2022 i Stockholms och Uppsala län – en resumé. Detta föredrag ingår i Entomologiska Föreningens ordinarie program, som kommer att presenteras senare.
E-föredrag
Andra torsdagen i månaden, kl. 19.00. Öppet för alla! Inbjudning (dvs en teams-länk) sprids på www.ento.se och i föreningens facebookgrupp. Ett samarbete med Entomologiska Föreningen i Uppland.
9 feb Norrländska äventyr, inventeringar & fjärilsföreningen – Leif Björk & Föreningen Fjärilar i Norr.
Länk till föredraget på Facebook9 mars Säckmalar, en lagom stor och lagom svår fjärilsfamilj – Ove Sørlibråten introducerar en spännande småfjärilsfamilj (Coleophoridae), med fokus på larverna.
Länk till föredraget på Facebook13 april Från dalmas till rospigg – fladdrande tankar – Jan Olof Björklund.
Länk till föredraget på Facebook11 maj Fältbestämning av krångliga artpar.
Länk till föredraget på Facebook
Innekvällar
Samling senast kl. 19 på NRM:s bakgård. Även om innekvällarna har ett tema så kommer vi ha gott om tid för samkväm, meningsutbyte och skratt.
19 jan Artbestämning & rapportering: aktuell litteratur, e-resurser, artportalen mm.
16 feb Utrustning i fält: fällor, lamptyper, håvar, beten och feromon.
16 mars Pubkväll, restaurang Pelikan, Blekingegatan 40, kl. 18.00.
20 april Preparera fjärilar. Etik & teknik.
22 juni Slaghåva, banka mm. Hur gör man?
Exkursioner
Traditionella exkursioner, dvs inte lys. Föranmälan krävs.
20 maj lördag Mindre påfågelspinnare, nattens fångst och fällor vid Velamstorp, Erken. De teoretiska kunskaperna från vinterns och vårens innekvällar kan nu testas rent praktiskt, och diskuteras. Vi börjar med att tömma lysfällorna och hänger sedan upp feromon för mindre påfågelspinnare. Därefter beger vi oss ut i fält. Samling kl. 09.00 vid Velamstorp (sök på Velamstorp, Edsbro på Eniro). Räkna med ungefär en timme från både Uppsala och Stockholm. Samexkursion med Entomologiska Förening i Uppland. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 2/5.
3 juni lördag Gullvivefjäril. Under ledning av Björn Carlsson som följt arten i många år börjar vi på en befintlig lokal i Strängnästrakten. Därefter delar vi upp oss i mindre grupper och letar efter nya lokaler. Samåkning från NRM kl. 08:00. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 2/5.
6 juni lördag Fetörtsblåvinge i skärgården. Exkursioner börjar på några öar som verkar lämpliga för arten. Vi avslutar sedan med att besöka en ö där arten de facto finns. Båttaxi från Stavsnäs kl. 09:00. Anmälan till Julia, julia.stigenberg@gmail.com, från 17/4. Avgift 250kr, begränsat antal platser!
10 juni lördag Siggefora-området, väster om Uppsala har mycket att erbjuda, t.ex. väddnätfjäril, starrgräsfjäril, ängsskäreplattmal och torvmossemetallfly (till natten även lys i området). Avfärd från NRM kl. 08.00. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 12/5.
17 juni lördag Roslagspecial med siktet inställt på Roslagens specialarter (t.ex. asknätfjäril, smalsprötad bastardsvärmare och olvonglasvinge). Samling utanför NRM kl. 08.00 för samåkning. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 19/5.
1 juli lördag Söderöns slåttermarker. Vi besöker blom- och kalkrika ängar i skärgårdsmiljö, där Nils Hydén energiskt och framgångsrikt återupptagit hävden av havsstrandängar, torrängar och ”vanliga” ängar. Nils visar oss sina marker och berättar om dess skötsel. Sedan ger vi oss ut och ”inventerar” insektsfaunan. Samling utanför NRM kl. 08.00 för samåkning. Samexkursion med Entomologiska Föreningen i Uppland. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 1/6.
2 juli söndag Vickerglasvinge. Vi delar upp oss i grupper, fördelade över länet, och besöker så många grus- och sandtag som möjligt med feromon för att få en mer korrekt bild av artens utbredning. Efter exkursionen sprids feromonkapslarna bland deltagarna för fortsatt kartering på egen hand, enligt överenskommet schema. Anmälan from 1/6 till utobirds@hotmail.com.
15–16 juli lördag–söndag Skärgårdssatsning: Arholma. En övernattning på Arholma. Gemensam middag på lördagskvällen. De fjärilsintresserade siktar bl.a. på hedpärlemorfjäril. Mer info i föreningens ordinarie program.
18 juli tisdag Flät. I gränslandet mellan Uppland och Gästrikland besöker vi både klassiska och ”nya” lokaler där vi bl.a. letar turkos blåvinge, ängsväddantennmal och kattunvisslare. Lys i trakten på kvällen. Avfärd från NRM kl. 08.00. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 4/7.
22 juli lördag Aspskimmerfjäril norr om Erken. Vi letar upp våra egna ilia, i vad som verkar vara artens nuvarande kärnområde. Samling utanför NRM kl. 09.00 för samåkning. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 4/7.
Nattlys
Ett lepidopterologiskt initiativ kräver nattlys. Rent av många nattlys! Så kommer det också att bli, men just nu presenterar vi endast 3 st. Detta beror på att denna verksamhet är mycket väderberoende och vi vill bjuda på bästa möjliga utdelning. Övriga lys kommer således att presenteras på Lepidopterologiskt Intitiativs facebook-grupp ungefär en vecka i förväg.
10/6 Siggefora-områdets skogsdjur står på menyn. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 12/5
8/7 Skesta hage, Angarn kl 21.00. Ett sällsynt tillfälle att deltaga på ett lys på en plats där detta i vanliga fall inte är tillåtet. Samarbete med Angarngruppen.
18/7 Älvkarleby: lansmott, vampyrfly & ryskt bandfly står på menyn. Anmälan till Niclas, 0728-313485, kvällstid from 4/7.
Håll följande lördagar fria för eventuella lys: 6/5, 13/5, 27/5, 17/6, 29/7, 5/8, 12/8, 19/8 och 26/8.
Egenaktiviteter
Tanken här är att visa på andra metoder än traditionellt lys. I inledningen av varje månad, med start i februari, kommer en kortfattad handledning att publiceras i Initiativets facebook-grupp.
PDF: Samla grankottar, kådklumpar samt fågelbon för kläckning
Slutord
Det är vår förhoppning att alla intresserade, oavsett kunskapsnivå, ska finna tilltalande punkter i vårt program, och medverka till att vi blir fler lepidopterologer!
Löpande uppdateringar och information kommer ffa. att publiceras i Lepidopterologiskt Initiativs facebook-grupp.
Julia Stigenberg & Niclas Eklund för Entomologiska Föreningen i Stockholm