Stickmyggor i Nordeuropa – en fälthandbok
Nu kommer en ny titel i det smidiga fältboksformatet!
Denna gång om stickmyggor - de berör oss alla och kan skapa irritation. Men tittar man närmare på dem inser man snabbt att de är mycket spännande.
Visste du att vi har drygt 50 arter i Sverige? Och att vissa har specialiserat sig på att suga blod enbart från vissa djurgrupper. Ett exempel är grodmyggan som inriktar sig på groddjur. Myggor har en viktiga ekologiska funktioner genom att vara föda för fåglar, rovinsekter och fiskar samt agera pollinatörer av växter. De är också kända som spridare av malaria och andra sjukdomar. Hittills är det få personer som känt igen våra svenska arter eftersom lättillgänglig bestämningslitteratur har saknats. Detta har gjort kunskapen om deras liv och utbredning bristfällig. Anders Lindström och Disa Eklöf har skapat en bestämningsbok med fantastiska illustrationer och beskrivande texter som gör denna insektsgrupp lättare att identifiera.
I boken beskrivs 51 svenska arter samt 12 arter som ännu inte nått landet (såvitt vi vet!) men som på sikt kan komma att etablera sig här. Kanske finns några av dessa redan här och upptäcks tack vare denna bok? Författarnas intention är att öka kunskapen och göra det möjligt för alla nyfikna att bli myggskådare som kan artbestämma myggan som landar på handen. Boken ger tips hur man bör fotografera för att kunna artbestämma dem och uppmuntrar rapportering av observationer i Artportalen. På så vis vill de öka kunskapen om stickmyggor samt deras svenska utbredning”